gledaliska-drustva

likovna-drustva

ostala-drustva

04. Julij 2014

Kulturni maraton

Na Zvezi kulturnih društev Mestne občine Koper v letu 2014 obeležujemo 50. obletnico delovanja. Skozi celo leto bodo potekale razne aktivnosti, v katere bodo vključena vsa društva včlanjena v Zvezo. Eden pomembnješih dogodkov je nedvomno KULTURNI MARATON, ki je potekal kar tri dni na različnih lokacijah v Kopru.

S programom smo pričeli v petek, 13. junija, ko smo na Okrogli mizi razpravljali o ljubiteljski kulturio ljubiteljstvu v državnem prostoru, pomenu ljubiteljstva v današnji družbi, odnosu inštitucij do ljubiteljske kulture in o razumevanju ljubiteljstva – zakaj je ljubitelj zvest ljubiteljstvu.

Zvečer je v Pokrajinskem muzeju Koper nastopil Mešani pevski zbor Adriatic Hrvatini z umetniškim vodjem Mariem Petvarjem, na koncertu "Od Rezije do Dalmacije". Gostje koncerta so bile pevke Ženske kompanije Fritule, z izvedo ene pesmi pa jim je koncert popestrila tudi Lucienne Lončina.

V soboto, 14. junija, pa je bil osrednji del Kulturnega maratona, saj so mesto Koper preplavili ljubiteljski ustvarjalci, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi.

Ob 10. uri je od Vojkovega nabrežja do Taverne krenila povorka društev.

Ob 11. uri smo v Taverni pričeli s celodnevnim programom. Tam so plesala plesna društva in folklorne skupine. Nastopili so AKUD Kolo, FS Oljka Hrvatini, učenke OŠ Antona Ukmarja, FS Mandrač in KUD Luna Flamenca.

Ob 12. uri so na Titovem trgu s kratkimi koncerti pričeli pihalni orkestri. Igrali so Godba na pihala Sv. Anton, Godbeno društvo »Mužika« sv. Lazar Boršt, KD Pihalni orkester Marezige in Glasbena šola Koper

Ob 14. uri smo si na Prešernovem trgu ogledali nastope učencev OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper (Plesno – gledališka skupina Mini Magic), KD istrski grmič Škofije oziroma učenci in učenke OŠ Škofije, ki so nam prikazali ljudsko izročilo. Kot zadnja pa je nastopila gledališka skupina KD Domovina Osp.

Ob 16. uri so na Prešernovem trgu in v Taverni nastopili pevski zbori. Prisluhnili smo lahko MePZ Brnistra, KD Lovski pevski zbor Dekani, ŽPZ Dekleta s Škofij, MePZ Adriatic Hrvatini, MePZ Obalca Koper, ŽPZ Pristan, MePZ Pobegi Čežarji, KD MoPZ Ciril Kosmač Koper, MePZ Alojz Kocjančič, MoPZ Lopar, MoPZ Kantadori – Gradin, MePZ Maestral in KD Semikantà.

V Taverni smo ob 20.30 uri spremljali Istrski večer na katerem so nastopili KD Mandrač-folklorna skupina, ljudski godci in pevke, MePZ Adriatic Hrvatini, MePZ Obalca Koper in in recitatorji KD Domovina Osp

V nedeljo, 15. junija, so na Osnovni šoli Koper nastopile in predstavile novo zgoščenko pevke Ženske vokalne skupine Korala, pod vodstvom profesorja Antona Baloha.

Zvečer pa so v Kulturnem domu Škofije ob praznovanju 20. obletnice delovanja nastopili Mešani pevski zbor Brnistra, pod vodstvom mag. Sonje Mezgec.

 

Splošne informacije

Zveza Kulturnih društev Mestne Občine Koper

Cesta Zore Perello Godina 3
6000 Koper
Slovenija

smart phone (05) 627 80 99
smart phone 041 738 957
page (05) 627 12 87
mail zkd-mo.koper@siol.net

Transakcijski račun: 10100-0035473477
Davčna številka: 78531675
Matična številka: 5146291

logo mok

Predstavitev - ZKD MOK

Zveza kulturnih društev je zrasla iz bogate dediščine kulturnega delovanja delavsko prosvetnih društev Svoboda in Vzajemnost, prerasla najprej v Ljudske prosvete, nato v Zveze svobod in prosvetnih društev. Sodobno poimenovanje je pridobila na osnovi republiškega Zakona o društvih leta 1986.

 

Zakon je bil popravljen l. 1991, pomembna je izločitev političnega nadzora, nadzor pa je bil po novem dodeljen upravnemu organu skozi postopek registracije. Leta 1995 pa je bil sprejet nov Zakon o društvih, ki je prinesel današnje poimenovanje.

Več ...

Hitre informacije