gledaliska-drustva

likovna-drustva

ostala-drustva

30. November 2020

V koprski Mali loži razstava o kulturi odprtega prostora

Koprska Mala loža bo med 25. novembrom in 13. decembrom gostila razstavo, posvečeno ilustracijam in besedilom ob prihajajoči knjižici o piranskem tlaku ter predstavila obnovo kamnitega tlaka iz peščenjaka.

Kreativna skupina za promocijo Istre, pod vodstvom krajinske arhitektke Romane Kačič iz Zavoda za krajino, kulturo in umetnost Piran – ABAKKUM, bo predstavila ilustracije in besedilo o piranskem tlaku, enem izmed podob identitete slovenske Istre. Razstava povečanih ilustracij in besedila predstavlja istoimensko knjižico Kamnita preproga Pirana, od zrna do tlaka, ki je izšla v elektronski obliki in bo v kratkem izšla tudi v tiskani pod založništvom Turističnega združenja Portorož.

Razstavo je zasnovala kreativna skupina za promocijo Istre, ki jo sestavljajo Romana Kačič, Mojca Fabbro, Josephine Mair in Noemi Zonta, prikazuje pa kulturo odprtega prostora in krajine slovenske Istre in Pirana. Obmorsko zgodovinsko-kulturno mesto je bilo zgrajeno iz lokalne kamnine peščenjak. Njegova uporaba se zrcali na piranskih ulicah, trgih, pomolih in nabrežjih. S svojo barvo in vzorci daje mestu enkratno podobo in toplino, ki jo začutimo v vrvežu ljudi ter med Pirančani, ki do peščenjaka gojijo poseben odnos. Z njim živijo v sozvočju in se z njim poistovetijo, saj odraža del njihove identitete. To doživljajsko podobo in specifičnost mestnega prostora želi skupina deliti med obiskovalce razstave ter kasneje med bralce prihajajoče knjižice, medtem ko z njo v roki postopajo po kamniti preprogi Pirana.

Razstavo so omogočili Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije, Občina Piran, Krajevna skupnost Piran, Gnom, d. o. o. Podpornika sta EPK2025 Piran in Civilna iniciativa Piran.

Splošne informacije

Zveza Kulturnih društev Mestne Občine Koper

Cesta Zore Perello Godina 3
6000 Koper
Slovenija

smart phone 031 339 708
mail zkd-mo.koper@siol.net

Transakcijski račun: 10100-0035473477
Davčna številka: 78531675
Matična številka: 5146291

logo mok

Predstavitev - ZKD MOK

Zveza kulturnih društev je zrasla iz bogate dediščine kulturnega delovanja delavsko prosvetnih društev Svoboda in Vzajemnost, prerasla najprej v Ljudske prosvete, nato v Zveze svobod in prosvetnih društev. Sodobno poimenovanje je pridobila na osnovi republiškega Zakona o društvih leta 1986.

 

Zakon je bil popravljen l. 1991, pomembna je izločitev političnega nadzora, nadzor pa je bil po novem dodeljen upravnemu organu skozi postopek registracije. Leta 1995 pa je bil sprejet nov Zakon o društvih, ki je prinesel današnje poimenovanje.

Več ...

Hitre informacije