gledaliska-drustva

likovna-drustva

ostala-drustva

29. April 2021

Izobraževanje za zborovodje: KAKO IGRATI NA INŠTRUMENT ZBOR

"Vedi, kaj hočeš slišati!"

To stalno reklo so udeleženci mojstrskih tečajev Petre Grassi že slišali.

 

Trikotniški odnos dirigent – skladba – zbor temelji na glasbenem znanju in estetskem čutu, ki ju bomo urili na dvodnevnem izobraževanju za zborovodje, ki želijo izboljšati svoje osnove znanja dirigentske tehnike in usklajevanje geste z notranjo zvočno idejo skladbe.

 

Izobraževanje bo vodila priznana in uveljavljena zborovodkinja Petra Grassi, ki jo poznamo po mladostni energiji, bogatih praktičnih izkušnjah ter edinstvenem odnosu do dirigentskega in pevskega inštrumenta – telesa, ki ga je potrebno vseskozi negovati.

Na izobraževanju bomo posvetili veliko pozornost fizični prezenci dirigenta na odru in njegovemu odnosu tako z zborom kot s publiko. Zborovodski tečaj s Petro Grassi ni le glasbena delavnica, temveč celostna delavnica osebne rasti, ki razvija tako študij dirigentske geste kot branje partiture, vokalno tehniko in mehke veščine.

 

Izobraževanje bo potekalo v dvorani Hermana Pečariča na Škofijah, in sicer:
- v petek, 21. 5. 2021 od 17:00 do 20:00 ure in
- v soboto, 22. 5. 2021 od 9:30 do 12:30 ure.

Potekalo bo z demonstracijskim zborom - Mešanim pevskim zborom Sveta Lucija.

 

PRIJAVE sprejemamo do srede, 19.5.2021 na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

O MENTORICI:

Tržaška Slovenka Petra Grassi je polnokrvna glasbenica. Slovensko javnost je na svoj izjemen talent opozorila kot zmagovalka 1. Državnega tekmovanja Mateja Hubada za slovenske zborovodje Zvok mojih rok. Temeljito glasbeno izobrazbo je pridobila na Konservatoriju v Trstu, kjer je pridobila akademsko diplomo iz klavirja in glasbene pedagogike, študirala pa je tudi kompozicijo. Iz zborovskega dirigiranja je z odliko in pohvalo magistrirala na Konservatoriju v Trentu v razredu prof. Lorenza Donatija. Je dobitnica prve nagrade tekmovanja za zborovske dirigente Le mani in suono v Arezzu, prejela pa je tudi nagrado za najmlajšega finalista. Maja 2015 si je na mednarodnem tekmovanju za mlade zborovske dirigente Europa cantat v Torinu prejela trejto nagrado. Julija 2019 je v Hong Kongu na Svetovnem tekmovanju za zborovske dirigente prejela nagrado kot najboljši dirigent po izboru zbora. 

 Z DPZ-jem Kraški slavček, VS Glasbene matice - Vikra in deželnim mladinski zborom FJK, je na referenčni mednarodnih in državnih tekmovanjih osvojila prve nagrade, posebne nagrade nagrade za najboljšega dirigenta (Arezzo, Vittorio Veneto, Bad Ischl, Olomouc, Benetke, Corovivo, Sozvočenja, Malcesine, Derry). Poučuje na Glasbeni matici v Trstu, vodi mojstrske tečaje za dirigente in zborovske pevce doma in v tujini ter je članica tekmovalnih žirij. V sezoni 2017 – 2019 je bila prvi dirigent Mladinskega zbora dežele Furlanije Julijske krajine. S Komornim zborom DEKOR je na Naši pesmi 2018 prejela absolutno 1. mesto in nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja. V sklopu mreže profesionalnih zborov Tenso, je v izbrani skupini mladih evropskih dirigentov. Prejela je Zlati znak JSKD 2017 za svoje umetniške dosežke na področju vokalne glasbe. 

Od januarja 2020 deluje kot dirigent raprezentančnega mladinskega italijanskega nacionalnega zbora Coro giovanile italiano. Kot gostujoči dirigent je junija 2019 koncertirala s Zborom Slovenske filharmonije. Julija 2021 bo na festivalu Europa cantat v Lj vodila delavnico za mladinske zbore.

Splošne informacije

Zveza Kulturnih društev Mestne Občine Koper

Cesta Zore Perello Godina 3
6000 Koper
Slovenija

smart phone 031 339 708
mail zkd-mo.koper@siol.net

Transakcijski račun: 10100-0035473477
Davčna številka: 78531675
Matična številka: 5146291

logo mok

Predstavitev - ZKD MOK

Zveza kulturnih društev je zrasla iz bogate dediščine kulturnega delovanja delavsko prosvetnih društev Svoboda in Vzajemnost, prerasla najprej v Ljudske prosvete, nato v Zveze svobod in prosvetnih društev. Sodobno poimenovanje je pridobila na osnovi republiškega Zakona o društvih leta 1986.

 

Zakon je bil popravljen l. 1991, pomembna je izločitev političnega nadzora, nadzor pa je bil po novem dodeljen upravnemu organu skozi postopek registracije. Leta 1995 pa je bil sprejet nov Zakon o društvih, ki je prinesel današnje poimenovanje.

Več ...

Hitre informacije