gledaliska-drustva

likovna-drustva

ostala-drustva

20. November 2018

OTROCI IN LUKA KOPER: ZA KULTIVIRANO SOŽITJE

Spoštovani, spoštovane,

vljudno vas vabimo na sobotno otroško in mladinsko kulturniško druženje v Hiši kulture v Sv. Antonu, ki bo medse vzelo tudi odrasle. Skupaj se bomo zabavali, se informirali, se izobraževale in literarno in likovno kultivirale na pesniško-prozni delavnici priznane pesnice Barbare Korun, slikarsko-risarskem ustvarjanju pod vodstvom akademskega slikarja Andreja Kamnika in antropološkem spoznavanju okoliških zdravilnih zelišč in njihove rabe ter arheološke dediščine kraja ob mentorstvu Renate Šribar.

Svojo delavnico ali dve si skupaj z naraščajem in učenci in učenkami izberete v soboto, dne 24. 11. 2018, ob 10. uri v Hiši Kulture v nekdanji podružnični šoli v Sv. Antonu. Delavnice so brezplačne, lahko pa potisnete v režo škatle za nabirek kakšen prostovoljni prispevek ali prinesete s sabo kaj sladkega in to podelite z drugimi udeleženimi. Zaključile, zaključili bomo ob 12. 30 ali najkasneje ob 13. uri.          

Dogajanje bo potekalo v okviru projekta »OTROCI IN LUKA KOPER: ZA KULTIVIRANO SOŽITJE«, ki ga izvaja izvaja neprofitna raziskovalno kulturniška organizacija Center FemA – Zavod za transformativne študije in delovanje, s sedežem na Kortini v Sv. Antonu, ob pomoči Luke Koper. Namen projekta je miroljubno in tvorno sožitje z okoljem in pristaniščem. Gre za vezani projekt, ki se umeša v aktivnosti našega zavoda v zvezi s preprečevanjem in soočanjem z medvrstniškim nasiljem, in motiviranjem za kulturno aktivno življenje.

INFORMACIJE ZA UDELEŽENE

Literarna delavnica (trajanje od 10. do 11. ure)

Barbara Korun, doma in v tujini znana pesnica, dobitnica prestižne Veronikine nagrade (2011) bo ponudila izhodišča in vodila pisanje pravljice ali pesmi o življenju v zaledju pristanišča. Uvodoma vam bo odgovorila vam bo na vprašanji

»Kaj potrebujemo za pravljico/zgodbo?« in »Kako tematizacijo zgodbe izpeljemo (tu bomo skupaj »možgansko viharili«); delo bo potekalo posamič ali  v manjših skupinah oz. parih, svoje kratke pravljice ali pesmi bomo nato predstavili. Za udeležbo potrebujete nekaj listov papirja in pisalo. Za pozabljive bo na licu mesta na voljo tudi to.

Slikarska delavnica (trajanje od 10. do 12.30):

Andrej Kamnik, akademski slikar in predavatelj na Akademiji za likovno umetnost je poznan

po risbah, video animacijah in interaktivnih arhitekturnih posegih. Z njim bomo slikali na temo "vrta harmonije". Tudi tu bo v izhodišču zgodba, ki bo tematizirala pomiritev, sodelovanje in simbiozo. Naš mentor bo obrazložil ureditev barv v barvnem krogu (tople in hladne barve in njihova skladnost znotraj barvne modulacije) in obči pristop k slikanju. Na koncu bomo iz svojih izdelkov uredili skupni vrt harmonije z mozaično postavitev posamičnih del v novo celoto. Tako se bomo uskladili med sabo in s širšim in ožjim okoljem. Za udeležbo potrebujete nekaj listov risalnega papirja, čopiče in lončke za vodo. Za pozabljive bo rešitev pri roki.

Antropološka delavnica (trajanje od 11.15 do 12.30)

Z vidika antropologije vsakdanjega življenja, ki ga bo predstavila antropologinja in sociologinja Renata Šribar, bomospoznavali najbolj preproste stvari družbe, narave, kulture in zgodovine.

Naš pogled bo odprt proti koprski luki in v zaledje Sv. Antona. Začele bomo s svojo vlogo v družbi, nadaljevale z informaciji, kako lahko iz narave vzamemo, kar potrebujemo za zdravje, se v domišljiji sprehodile po arheoloških ostankih na Kortini in tudi v Krkavčah.

PRISRČNO VABLJENE, VABLJENI

                                          za vas bomo v Hiši kulture Sv. Anton

                                                          

                                           Barbara Korun, Andrej Kamnik in Renata Šribar

                                                                              

Izobraževalno in družabno prireditev je sponzorsko omogočila Luka Koper. Prostor nam nudi ravnokar odprta Hiša kulture. Obema ustanovama se najlepše zahvaljujemo.

 

Splošne informacije

Zveza Kulturnih društev Mestne Občine Koper

Cesta Zore Perello Godina 3
6000 Koper
Slovenija

smart phone (05) 627 80 99
smart phone 041 738 957
page (05) 627 12 87
mail zkd-mo.koper@siol.net

Transakcijski račun: 10100-0035473477
Davčna številka: 78531675
Matična številka: 5146291

logo mok

Predstavitev - ZKD MOK

Zveza kulturnih društev je zrasla iz bogate dediščine kulturnega delovanja delavsko prosvetnih društev Svoboda in Vzajemnost, prerasla najprej v Ljudske prosvete, nato v Zveze svobod in prosvetnih društev. Sodobno poimenovanje je pridobila na osnovi republiškega Zakona o društvih leta 1986.

 

Zakon je bil popravljen l. 1991, pomembna je izločitev političnega nadzora, nadzor pa je bil po novem dodeljen upravnemu organu skozi postopek registracije. Leta 1995 pa je bil sprejet nov Zakon o društvih, ki je prinesel današnje poimenovanje.

Več ...

Hitre informacije