gledaliska-drustva

likovna-drustva

ostala-drustva

28. November 2018

Librisov večer v Hiši kulture

Vljudno vabljeni

na Librisov večer v Hiši kulture v Svetem Antonu.

Na Ta veseli dan kulture, v ponedeljek, 3. decembra 2018 ob 19. uri

bomo proslavili izid knjige Kjer oljke cveto (Libris, 2018)

avtorice Valerije Skrinjar Tvrz.

Pogovor z avtorico bo vodila Irena Urbič.

 

»Knjiga Kjer oljke cveto pripoveduje o epohalnosti prevrata, ki se je zgodil po drugi svetovni vojni. Prepleta se s čustvi in življenjskimi zgodbami istrskih ljudi, kot jih je avtorica spoznala med poročevalskim delom iz one B Svobodnega tržaškega ozemlja. Fikcija se izmenjuje z zgodovinskimi procesi, spomin z literarnim ustvarjanjem – vse zato, da postavlja v ospredje agrarno reformo, ki se je je do zdaj spominjala le turobna koprska uličica.«

Dr. Borut Klabjan


Valerija Skrinjar Tvrz se je rodila 8. novembra 1928 v Zagorju ob Savi. Otroštvo je preživela v rojstnem kraju in se še kot dijakinja pridružila partizanom. Med drugim je bila partizanska učiteljica, nato šifrantka v operativnem štabu. Po osvoboditvi se je posvetila novinarskemu poklicu. Kot poročevalka je prekrižarila Jugoslavijo. Najdlje, skoraj 40 let, je živela v Sarajevu.

Napisala je več kot trideset knjig za mlade in odrasle in več radijskih iger, veliko je tudi prevajala. Za svoje delo je prejela več nagrad. Kruto vojno dogajanje v Bosni in Hercegovini jo je prisililo, da je ob koncu leta 1992 skupaj v možem zapustila sarajevski dom. Zdaj živi in dela v Ljubljani.

Po koncu 2. Svetovne vojne je kot Tanjugova poročevalka delala na Primorskem, točneje v coni B Svobodnega tržaškega ozemlja, od koder je leta 1947 poročala o agrarni reformi. V spomin sta se ji vtisnila nepopisna sreča in veselje kolonov, ko so postali lastniki nekoč že svoje in nato zaradi dolgov odvzete zemlje. In prav to je bil vzgib za nastanek knjige Kjer oljke cveto.

Splošne informacije

Zveza Kulturnih društev Mestne Občine Koper

Cesta Zore Perello Godina 3
6000 Koper
Slovenija

smart phone (05) 627 80 99
smart phone 041 738 957
page (05) 627 12 87
mail zkd-mo.koper@siol.net

Transakcijski račun: 10100-0035473477
Davčna številka: 78531675
Matična številka: 5146291

logo mok

Predstavitev - ZKD MOK

Zveza kulturnih društev je zrasla iz bogate dediščine kulturnega delovanja delavsko prosvetnih društev Svoboda in Vzajemnost, prerasla najprej v Ljudske prosvete, nato v Zveze svobod in prosvetnih društev. Sodobno poimenovanje je pridobila na osnovi republiškega Zakona o društvih leta 1986.

 

Zakon je bil popravljen l. 1991, pomembna je izločitev političnega nadzora, nadzor pa je bil po novem dodeljen upravnemu organu skozi postopek registracije. Leta 1995 pa je bil sprejet nov Zakon o društvih, ki je prinesel današnje poimenovanje.

Več ...

Hitre informacije