Natisni to stran

Kulturno društvo Pihalni orkester Koper

Pihalni orkester Koper je bil ustanovljen decembra 1981. Iz majhne skupine okrog tridesetih godbenikov, ki so si sami udarniško uredili prvi godbeni dom, je zrasel v velik pihalni orkester v simfonični zasedbi, ki šteje okrog 55 članov in vadi v novih, sodobno opremljenih prostorih. Dolga leta je orkestru dirigiral njegov ustanovitelj, Darij Pobega, od januarja 2012 do letošnjega leta 2015 ga je vodil muzikolog Nejc Sukljan. Trenutno ima Pihalni orkester Koper začasnega dirigenta, gospoda Boruta Vatovca (prof. klarineta na Glasbeni šoli Koper in Umetniški gimnaziji Koper).   

Do danes so zaigrali na skoraj 700 nastopih ter vseskozi veliko pozornost namenjali ohranjanju glasbene identitete Slovenske Istre. Uspešno so nastopili tudi na številnih domačih in tujih tekmovanjih, nazadnje so julija 2012 na svetovnem tekmovanju mladinskih pihalnih orkestrov v Zürichu prejeli visoko srebrno medaljo (za zlato jim je zmanjkala samo 1 točka) in se uvrstili na skupno šesto mesto v svoji kategoriji. Da izvedbe številnih skladb na uspešnih nastopih ne bi utonile v pozabo, so sklenili, da jih bodo zapisali na zgoščenke. Teh je društvo izdalo že osem, eno tudi v sodelovanju z Osnovno šolo Elvire Vatovec Prade ob njeni 100-letnici.

V domačem kraju je orkester najbolj poznan po tradicionalnih božično-novoletnih koncertih, na katerih se v koprski dvorani Bonifika vsako leto 26. decembra zbere več tisoč poslušalcev.

Predsednik društva: Mag. Lilijana Kozlovič

Leto nastanka: 1981

Kraj: 6000 Koper, Občina Koper

Naslov društva: Martinčev trg 5

MŠ: 5235570

DŠ: 33968187

TRR: 101000035454271

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Spletni naslov: www.pok-kud.si

Povezani predmeti