MePZ Obala

Opis društva

Mešani pevski zbor Obala Koper je bil ustanovljen oktobra 1977 in se že od svojega nastanka uvršča med najboljše slovenske zbore. Do novembra 2008 je deloval pod umetniškim vodstvom dirigentov Mirka Slosarja, Walterja Lo Nigra, Ambroža Čopija in Maje Cilenšek, zdaj pa se uspešno predstavlja pod taktirko uveljavljenega dirigenta Sebastjana Vrhovnika. Zbor je osvojil kar dvanajst zlatih plaket na državnem zborovskem tekmovanju »Naša pesem« v Mariboru, zadnjo leta 2012. Med pomembnejše dosežke v tujini Obala prišteva zlate plakete in prva mesta s številnih tekmovanj v tujini, med njimi Fort Lauderdale (ZDA), Cantonigros (Španija), »Orlando di Lasso« v Camerinu (Italija), »Franz Schubert« na Dunaju (Avstrija), Preveza (Grčija), »Tonen 2000« (Nizozemska), Rimini (Italija) ter Miltenberg (Nemčija). Na prestižnem mednarodnem tekmovanju »C. A. Seghizzi« v italijanski Gorici je julija 2011 strokovna žirija zboru dodelila 2. mesto v polifoniji, 2. mesto v kategoriji glasbe od 19. stoletja do danes in 3. mesto v ljudskem programu. Z uspešnimi nastopi si je MePZ Obala Koper prislužil še uvrstitev v šesterico najboljših, ter se tako s predstavniki Estonije, Srbije, Španije, Indonezije in Češke potegoval za Grand Prix in osvojil 2. mesto. Zbor redno koncertira po Sloveniji, povabljen pa je tudi na razne festivale in srečanja v tujini. V sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper, Obalnim komornim orkestrom in Glasbeno šolo Koper je pripravil več projektov. Marca 2010 je nastopil na otvoritvi Slovenskih glasbenih dnevov skupaj z APZ Toneta Tomšiča in orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirko Uroša Lajovica, marca 2011 se je v Areni Stožice v Ljubljani predstavil v družbi Orkestra Slovenske vojske in vrhunskih solistov. Decembra istega leta je zbor prvič nastopil v prestižni dunajski koncertni dvorani Konzerthaus, skupaj s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, pod taktirko šef-dirigenta En Shaoa, Akademskim pevskim zborom Toneta Tomšiča Univerze v Ljubljani in vrhunsko kitajsko sopranistko Chen Junhua.

Zborovodja: Sebastjan Vrhovnik

Predsednik društva: Tamara Mikolič Južnič 

Leto nastanka: 1977

Kraj: Koper, Občina Koper

Naslov društva: Cesta Zore Perello Godina 3, p.p.97, 6000 Koper

DŠ: 13523309

TRR: 10100-0035272978

E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Spletni naslov: www.zborobala.net

Splošne informacije

Zveza Kulturnih društev Mestne Občine Koper

Cesta Zore Perello Godina 3
6000 Koper
Slovenija

smart phone 031 339 708
mail zkd-mo.koper@siol.net

Transakcijski račun: 10100-0035473477
Davčna številka: 78531675
Matična številka: 5146291

logo mok

Predstavitev - ZKD MOK

Zveza kulturnih društev je zrasla iz bogate dediščine kulturnega delovanja delavsko prosvetnih društev Svoboda in Vzajemnost, prerasla najprej v Ljudske prosvete, nato v Zveze svobod in prosvetnih društev. Sodobno poimenovanje je pridobila na osnovi republiškega Zakona o društvih leta 1986.

 

Zakon je bil popravljen l. 1991, pomembna je izločitev političnega nadzora, nadzor pa je bil po novem dodeljen upravnemu organu skozi postopek registracije. Leta 1995 pa je bil sprejet nov Zakon o društvih, ki je prinesel današnje poimenovanje.

Več ...

Hitre informacije