Koncertni cikel SIMFONIC VOICES 2024

Mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe ob 20. obletnici Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem.

ziuz
SIMFONIJA IZ NOVEGA SVETA
Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem organizira že 15. sezono mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices v Kopru. 
Na prvem koncertu cikla se bo v nedeljo, 4. februarja 2024 ob 19. uri v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru predstavil Simfonični orkester Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (KGBL). Orkester sodi med najvidnejše mladinske orkestre v Sloveniji. Z velikimi uspehi so se v preteklosti predstavili na domačih in tujih odrih (Dresden, München, Gradec, Budimpešta, Beograd, Sarajevo in Zenica). Vodi ga eden najuspešnejših dirigentov mlade generacije Slaven Kulenović.
S izvedbo Simfonije št. 9 ''Iz novega sveta'' se želijo izvajalci pokloniti skladatelju Antoninu Dvořáku ob 120. obletnici njegove smrti. Simfonijo so naročili Newyorški filharmoniki in je bila premierno izvedena 16. decembra 1893 v Carnegie Hallu pod vodstvom Antona Seidla. Na Dvořáka ni vplivala le glasba ameriških staroselcev, ki jo je slišal, ampak tudi tisto, kar je videl v Ameriki. Pri skladanju so ga navdihnili široko odprti prostor Amerike, kot so prerije, ki jih je morda videl na svojem potovanju v Iowo poleti 1893. V simfoniji skladatelj ni uporabil nobene ljudske melodije, a vendar izvirne teme utelešajo posebnosti glasbe ameriških staroselcev, ki jih je razvil z vsemi viri sodobnih ritmov, kontrapunkta in orkestralne barve. Orkester bo uvodoma zaigral še dve pesnitvi iz Gazel Lucijana Marije Škerjanca. V Introdukciji in rondoju Capriccioso op. 28 Camilla Saint-Saënsa bo z orkestrom zaigrala perspektivna mlada violinistka Ajda Gutnik. 


Ob 20. obletnici delovanja Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem organizira cikel koncertov, kjer se bodo poleg Simfoničnega orkestra KGBL na naslednjih koncertih predstavili vrhunski domači in tuji sestavi kot so Komorni zbor Dekor, Hambur Girls'; choir iz Nemčije, Komorni zbor KGBL, Westmister College Chamber Singers iz Amerike, Camerata academica Koper in dekliška zbora Glasbene šole Koper in APZ Univerze na Primorskem.

Vstop prost!


Projekt Simfonic voices podpirajo:
Javni sklad za kulturno dejavnost RS, Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem in Študentske
organizacije Univerze na Primorskem.