Ostala društva

Društvo Tomos

O društvu

Društvo Tomos je bilo ustanovljeno leta 2015. Njihova dejavnost je usmerjena v ohranjanje naše motorne dediščine in vsega, kar je povezano s tovarno Tomos in ljudmi. Prva razstava Tomosovih mopedov in originalnega gradiva je nastala v letu 2014 v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper.

Njihov največji dosežek je leta 2015 odprt stalni muzej Tomosove dediščine in njenih ljudi, na Kidričevi ulici 41 v Kopru. Prirejajo najrazličnejše razstave in dejavnosti z namenom ohranjanja in opozarjanja na preteklost našega kraja, naših staršev. 

Naj omenimo le najpomembnejše: 
Razstava izvenkrmnih motorjev v muzeju Sergeja Mašere Piran – v skladišču soli Monfort, razstava Tomosovih motociklov v Pokrajinskem muzeju Koper, dokumentarni film o Tomosu, ki ga je snemala RTV SLO,  sodelovanje v dveh srečanjih Pripovedujem zgodbo mesta v Pokrajinskem muzeju Koper, gostovanja doma in v tujini, intervjuji v časopisih in avdiovizualnih medijih, sodelovanje na Dnevu odprtih vrat Srednje tehniške šole Koper, kjer so razstavljali originalne reklamne plakate tovarne Tomos iz 70-ih let in nekaj izbranih motociklov, prispevek v oddaji Preverjeno, sodelovanje v oddaji Po Sloveniji, prispevek v oddaji Dobro jutro.
7. oktobra 2017, so na pobudo Mestne občine Koper, izvedli prireditev pod imenom »S Tomosom okrog Kopra«. Na prireditvi so bili razstavljeni tudi originalni Tomosovi dirkalniki. Dogodek so ponovili tudi v letih 2018 in 2019.
V letu 2018 so sodelovali v oddaji Tomos fenomen, v produkciji RTV Slo – Regionalni RTV center Koper – Capodistria. Februarja 2019 je bil v Dvorani Sv. Frančiška predstavljen izjemen dokumentarni film z naslovom Tomos - narejeno v Jugoslaviji. Film je požel številne uspehe, konkuriral je na kar nekaj filmskih festivalih.
V januarju 2020 so v Obalnih galerijah, v Galeriji Meduza, priredili razstavo Tomosovega grafičnega oblikovanja, Tomos - na sedlu spominov. 
V letu 2020 so bili gostje v oddaji Shaker, na RTV Koper Capodistria.
Društvo Tomos pa ni aktivno le pri ohranjanju dediščine našega kraja in promociji, ampak prireja tudi glasbene dogodke. Tako so se poleti 2020, v sodelovanju z MOK Koper, na Carpacciovem trgu, zgodili štirje koncerti z naslovom Od Črnega Kala dol.