Instrumentalne zasedbe

En big band

O društvu

En big band, ki je bil ustanovljen spomladi leta 2014, skuša z glasbenim upodabljanjem različnih žanrov približati »živo« big bandovsko in drugo glasbo širši javnosti.

Člani so tako uveljavljeni profesionalni glasbeniki, kot šolani ljubitelji glasbe, ki so svojo glasbeno izobraževanje pričeli v Slovenski Istri. V big bandu igra več generacij: od dijakov, študentov do odraslih amaterskih in profesionalnih glasbenikov.

En big band je svojo glasbeno pot pričel s standardnimi deli dobro poznanih melodij izvajalcev, kot so Michael Buble, Frank Sinatra, Count Basie, Duke Ellington in številnih drugih. Za naprej si prizadevajo pripravljati moderni repertoar tako Slovenskih skladateljev in aranžerjev big band glasbe, kot tudi širše evropskih in svetovnih ustvarjalcev, kot so Michael Mossman, Kurt Weiss, Bert Joris,… z vizijo, da se predstavi to skrito glasbo po Sloveniji in tudi širše, prav tako pa dati možnost mladim talentom, skladateljem, aranžerjem, solistom in pa ljubiteljem Jazz, Funk, Pop, Latinske glasbe itd., da se predstavijo in da predstavijo svoja glasbena sporočila javnosti po Sloveniji in Evropi s koncertnimi projekti in snemanjem zgoščenk.

Na začetku je En big band umetniško vodil akademski glasbenik in učitelj trobente Mitja Bobič. Leta 2017 pa je to vlogo prevzel profesionalni diplomirani jazz glasbenik Sandi Štor, ki je bil med drugim tudi njegov učenec.  Sandi Štor je svojo glasbeno pot začel na nižji glasbeni šoli v Piranu, nadaljeval na umetniški gimnaziji v Kopru, pred štirimi leti pa se je vrnil iz Nizozemske, kjer je v Groningenu diplomiral iz jazz trobente. Je tudi aranžer, komponist, dirigent in učitelj glasbe in sodeluje z več ansambli v različnih glasbenih žanrih. Poleg tega je v letu 2018 ustanovil šolo JazzObala, prvo jazz izobraževalno šolo na Primorskem. 

En big band je sodeloval že z veliko znanimi slovenskimi pevci (Vlado Kreslin, Elda Viler, Rudi Bučar, Lea Sirk, Anika Horvat, Tulio Furlanič, Žiga Rustja).

V letu 2019 so izpeljali zelo uspešen projekt En Big band išče tvoj talent. Na krilih tega projekta so se odločili ponovno izpeljeti ta projekt in razpis poleg pevcev razširiti na instrumentaliste – jazz improvizacija ter skladatelje/aranžerje. Na razpis se je prijavilo 36 pevcev in instrumentalistov iz vseh koncev Slovenije in Italije. Kljub omejitvam zaradi epidemije Covid-19 jim je uspelo projekt pripraviti in je bil izveden v poletnih mesecih 2021.

V letu 2020 si je En big band zastavil nov izziv, in sicer program glasbe iz risanih filmov, ki bodo poslušalcem prinesli veliko veselje in nostalgije na brezskrbna otroška leta. Covid nam je sicer omejil možnost vaj in koncertiranja, zato smo se odločili posneti glasbo iz risank in jih objaviti na YouTube in kasneje v zgoščenki.