Folklorna društva

Kulturno društvo Mandrač Koper

O društvu

Kulturno društvo Mandrač Koper sestavljajo tri sekcije: Folklorna skupina plesalcev, Skupina pevk ljudskih pesmi in Godčevska skupina. Vsi nastopajo v ljudskih nošah – kostumih, ki jih zahteva trenutni program.

Vse sekcije skupaj sestavljajo zanimive programe, s katerimi nastopajo v domačem okolju, po Sloveniji, pri zamejcih in v tujini. Ljudsko izročilo Slovenske Istre in ostalih regij Slovenije tudi iz tujine so predstavili že na več kot 950 nastopih. Večkrat so bili izbrani, da zastopajo Primorsko na državnih srečanjih folklornih skupin Slovenije v Beltincih, Črnomlju, na Lentu, Kozjem itd... Udeležili so se tudi raznih mednarodnih folklornih festivalov v Kanadi, na Portugalskim, Češkem, v Italiji, v Avstriji, na Madžarskem, v Franciji in v Litvi. Ljudsko izročilo Slovenske Istre in ostalih regij Slovenije pa so večkrat prikazali tudi na folklornih festivalih v sosednji Hrvaški (Zagreb, Poreč, Novigrad, Rovinj, Split, Buzet itd.)

Skupina pevk ljudskih pesmi KD »Mandrač« se redno udeležuje prireditve »Primorska poje«; pevke so že trikrat zastopali Primorsko na državnih srečanjih v organizaciji JSKD »PEVCI NAM POJEJO, GODCI PA GODEJO«; na CIOFF-ovem festivalu tekmovalnega značaja v Litvi »Flower of the Sun« pa so dosegle drugo mesto in s tem srebrno priznanje.

Tudi skupina ljudskih godcev je bila že večkrat izbrana za  nastope na državnih srečanjih v organizaciji JSKD 

prireditvah »PEVCI....GODCI« (v Tolminu, Zrečah in v Jasnu).

 Program KD »Mandrač« ponuja:

  1. Splet plesov in pesmi iz Slovenske Istre
  2. Splet tržaških plesov in pesmi
  3. Splet gorenjskih plesov in pesmi
  4. Splet koroških plesov in pesmi
  5. Splet pekmurskih plesov in pesmi (Goričko)
  6. Pesmi iz cele Slovenije ter zamejstva v izvedbi Skupine ljudskih pevk
  7. Etno glasbo iz Slovenije in zamejstva v izvedbi Skupine ljudskih godcev
  8. Animacijo s publiko (ples s publiko, »klobučkov ples«, »Istrska Mora«, »Jucka moja«...)

Skupina pevk ljudskih pesmi vedno sodeluje v folklornem programu, lahko pa izvede popolnoma samostojen program s pesmimi iz slovenskih in tudi zamejskih pokrajin v trajanju od 15 do 45 minut.