Instrumentalne zasedbe

Pihalni orkester Koper

O društvu

Pihalni orkester Koper je bil ustanovljen decembra 1981. Iz majhne skupine okrog tridesetih godbenikov, ki so si sami udarniško uredili prvi godbeni dom, je zrasel v velik pihalni orkester v simfonični zasedbi, ki šteje okrog 60 članov in vadi v novih, sodobno opremljenih prostorih na Martinčevem trgu.

Dolga leta je orkestru dirigiral njegov ustanovitelj, Darij Pobega, od januarja 2012 do julija 2015 muzikolog Nejc Sukljan, od septembra 2015 do septembra 2018 pa ga je vodil Borut Vatovec. Od septembra 2018 mu dirigira Boris Benčič, profesor trobente na GŠ Koper.   

Do danes so zaigrali na skoraj 900 nastopih ter vseskozi veliko pozornost namenjali ohranjanju glasbene identitete Slovenske Istre. Uspešno so nastopili tudi na številnih domačih in tujih tekmovanjih, nazadnje so aprila 2017 na Mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov Flicorno d´oro v Lago di Garda (Italija) in se uvrstili na skupno drugo mesto v svoji kategoriji. Da izvedbe številnih skladb na uspešnih nastopih ne bi utonile v pozabo, so sklenili, da jih bodo zapisali na zgoščenke. Teh je društvo izdalo že devet, eno tudi v sodelovanju z Osnovno šolo Elvire Vatovec Prade ob njeni 100-letnici.

V domačem kraju je orkester najbolj poznan po tradicionalnih božično-novoletnih koncertih, na katerih se vsako leto zbere nekaj tisoč poslušalcev.