Ostala društva

Kulturno društvo Alojz Kocjančič Puče – Koštabona

O društvu

Društvo vključuje mešani pevski zbor in otroško ter odraslo gledališko skupino. Izvajajo kulturne dogodke v vaseh Puče in Koštabona, pevci pa se redno udeležujejo Občinske revije in Revije Primorska poje.

Kulturno društvo Alojz Kocjančič Puče – Koštabona je bilo kot ljubiteljsko društvo ustanovljeno 1. 7. 1995 in obeležuje svojo 25. letnico delovanja. V društvu deluje mešani pevski zbor, mladinska, otroška in odrasla  gledališka  skupina. S pesmimi, recitacijami in igrami kulturno deluje  v vaseh Puče in v Koštaboni. Člani društva prirejajo in sodelujejo pri vaških, krajevnih, mestnih in regijskih kulturnih dogodkih v domovini in v sosednjih državah v Italiji in na Hrvaškem. Praznovanja obogatijo ob vaških praznikih, kulturnih dogodkih in ob državnih  praznikih. Skupaj se trudijo, da bi ohranili ljudska praznovanja in z njimi povezane ljudske običaje. Društvo goji ljubezen do istrskega narečja. Gledališki prizori, ki jih režira Viktorija Pucer Štromar, so pogosto v domači pristni govorici s prikazom življenja in običajev na vasi. Pevski zbor, ki ga vodi Ivana Milka Pucer, poje ljudske, narodne in tudi bolj zahtevne avtorske pesmi. Društvo in pevski zbor nosi ime po velikem pesniku Istre – Alojzu Kocjančiču, ki je živel in deloval v Koštaboni kot duhovnik 25 let, ki je ljubil in ohranjal  zborovsko petje na vasi. Razen petja in igre se društvo vključuje z drugimi društvi in organizira predavanja, razstave, vodene oglede, predstavitve knjig in avtorjev. Gostijo tudi glasbenike instrumentalnih skupin in gledališke skupine. 

Mešani pevski vsako leto sodeluje na pevski reviji Primorska poje, Občinski reviji ZKD MO Koper,  na krajevnih   in tudi  na drugih prireditvah  v sosednjih državah. 

Člani društva, pevci, zborovodkinja in repetitorka vztrajajo pri delovanju društva, ker se zavedajo, da kultura pomaga duhovno rasti, podpira narodovo identiteto, ohranja spomin in vzgaja mladi rod do vrednotenja kulturnih dobrin.