Gledališka društva

Kulturno društvo Domovina Osp

O društvu

Gledališka skupina Domovina Osp je bila ustanovljena 1989 in neprekinjeno deluje še danes. Skupina je dobro poznana po vsej Sloveniji, v zamejstu in tudi v širše. Obiskala je tudi naše rojake na Švedskem, v Splitu in na Rijeki in se predstavila v Luxemburgu in Bruslju.

Prva predstava dramske skupine se je zgodila 25.11.1989 v kulturnem domu v Ospu. Tega leta je bila 200 letnica prve uprizoritve Linhartove Županove Micke in zakaj ne?  

V letu 1989 je KS Črni kal pristopila k adaptaciji vaške dvorane, ki je bila že dodobra dotrajana. Po predaji namenu je KS dvorano, ki so jo preimenovali v Kulturni dom, prenesla v upravljanje KD Domovina, ki se je v aprilu istega leta na novo registriralo. Da lahko društvo obstaja in deluje so potrebne kulturne dejavnosti. Na sestanku so se pogovarjali kako ponovno začeti in katere dejavnosti obuditi. 

Osp je imel od ustanovitve Kulturnega društva Domovina v letu 1898, bogato kulturno delovanje. V okviru društva je delovala godba na pihala Osp, mešani PZ in dramska skupina. Po drugi svetovni vojni je delovanje društva in vseh sekcij zamrlo. Vas je bila tudi po prebivalcih zdesetkana in bilo je vprašanje s kakšno dejavnostjo naj društvo ponovno zaženejo. Po dobrem premisleku in ugotovitvah da godbe ne morejo več imeti, pa tudi pevskega zbora ne, je padla odločitev da se podajo v ljubiteljske gledališke vode. 

V maju so se zbrali v  dvorani in se odločili, da bodo Županovo Micko postavili kar v naše narečje. Vse priprave so potekale zelo skrbno in z izredno zagnanostjo, priredbo izvirnega teksta v domači dialekt so opravili kar sami, celo imena so postavili domača iz našega prostora. Režiserja so si izbrali kar iz svojih vrst Branka Dubca. Kostume in sceno so kar sami naredili.  Premiera je uspela saj je bil kulturni dom nabito poln, odzivi pa odlični. To jim je dalo zagona, da nadaljujejo. Sledila je Nušičeva enodejanka GUMB, VOZEL, Slavka Belaka MI SEJEMO  ...., TETA NA KONJU, Partljičev SLIKAR V TOLMUNU, Marjana Marinca POROČIL SE BOM S SVOJO ŽENO, Brecktova MALOMEŠČANSKA SVATBA, Franjo Frančič OD VRAT DO VRAT, Novellieva STARA KOKOŠ, OSAPSKE ŠTORIJE V PESMI, PLESU IN BESEDI, Partljičeva GOSPA POSLANČEVA, Carlo Goldoni PRIMORSKE ZDRAHE, Aldo Nicolo SREČNE VDOVE, K.Ludwig VES SVET JE OSP, POKVARJENO, Branislav Nušič OBLAST, VSEGA JE KRIVA DRŽAVA,   priredba Edita Frančeškin ALI ŽENSKE KDAJ ODNEHAJO, Edita Frančeškin ŽIVLJENJE LEPO JE DOKLER ... Ray Cooney PLEŠEJO Z DNARJEM, John Chapman in Dave Freeman KLJUČ ZA DVA, priredba Edita Frančeškin LJUBEZEN NA PREDZADNJI POGLED  ..... Partljičeva ŠJORA OD POSLANCA jim je pripeljala režiserja Igorja Štamulaka. V letu 2022 so se podali v sodobnejšo tematiko. Tekst je napisala slovenka Vedrana Grisogono Nemeš v času covida. Igra govori o umetni inteligenci in tematizira vprašanja človekovega sobivanja s stroji in roboti.

Društvo poleg letnih premier organizira tudi Poletne gledališke večere, Homo na plac, otroški gledališki abonma v Hiši kulture v sv. Antonu in kulturne dogodke na podeželju. Dramska skupina ima letno od petnajst do petindvajset gostovanj. 

V vseh teh letih se je v skupini menjalo kar nekaj igralcev pa tudi režiserjev. V Ospu so režirali, poleg domačega režiserja še Milka Žlabornik, Janko Kleibencettl, Katja Pegan, Sergej Verč, Gašper Tič, Edita Frančeškin, Igor Štamulak, zadnja režiserka je Urška Bradaškja Morato. Skupina je na svoji poti prejela kar nekaj priznanj in odličij.