Plesna društva

Mažorete Koper

O društvu

Kulturno društvo Mažorete Koper je bilo ustanovljeno oktobra leta 2013. Mažoretna dejavnost povezuje ples, kulturo in šport.

V društvu aktivno sodelujejo dekleta, ki jih povezuje želja po plesu, vrtenju palice, nastopanju, druženju. S svojo eleganco popestrijo marsikateri dogodek v občini Koper in izven nje. Dekleta gledalce očarajo predvsem z vrtenjem mažoretne palice. Palico spretno vrtijo med prsti, jo rolajo okoli roke in mečejo visoko v zrak. Oblečene so v modro belo uniformo, na glavi imajo klobuk, obute imajo bele škornje. Pogosto na povabilo sodelujejo z različnimi pihalnimi orkestri, najpogosteje s Pihalnim orkestrom Koper. Starost članic je približno od 8 do 18 let. 

 Mažoretna dejavnost je uporabna tako v zaprtih prostorih (protokolarni namen, razni sprejemi), kot na prostem (promocija mesta, popestritev različnih športnih in kulturnih dogodkov). V društvu sledijo sodobnim domačim in tujim trendom v mažoretni dejavnosti preko seminarjev, taborov in izobraževanj ter tekmovanj. Inovativne pristope, ki jih pridobijo, vpeljujejo tudi v delo z njihovimi članicami.

Njihova naloga je, da mažoretno dejavnost, ki je v Sloveniji prisotna že nekaj desetletij, približajo širši javnosti tudi v Kopru oziroma na celotni obali. Tedensko izvajajo redne vaje, nekajkrat na leto izredne vaje, udeležujejo se nastopov na povabilo Mestne občine Koper in drugih društev ali institucij. Vključeni so v Zvezo kulturnih društev mestne občine Koper in Mažoretno zvezo Slovenije.