Pevski sestavi

Mešani pevski zbor Obalca Koper

O društvu

Mešani pevski zbor Obalca Koper je bil ustanovljen v januarju leta 2001 na pobudo številnih ljubiteljev vokalne glasbe, željnih ubranega petja in sproščenega družabnega okolja. Člani zbora so pevke in pevci z bogatimi pevskimi izkušnjami, pridobljenimi z večletnim sodelovanjem v pomembnih primorskih zborih, kjer so aktivno prispevali k mnogim odličnim uvrstitvam na tekmovanjih doma in v tujini.

Mešani pevski zbor Obalca Koper je bil ustanovljen v januarju leta 2001. Na področju ljubiteljske kulturne dejavnosti v Mestni občini Koper delujejo že 20. leto.

Do oktobra 2020 je zbor uspešno vodila zborovodja Sonja Mezgec. 

 Z novembrom 2020 je vodenje zbora prevzel Walter Lo Nigro. Tržačan s slovenskimi koreninami je diplomiral iz klavirja in zborovodstva, vrsto let aktivno deluje na področju slovenske, italijanske in mednarodne zborovske glasbe kot priznan interpret in pedagog. 

Dosegel je vrhunske uspehe na številnih zborovskih tekmovanjih in sodeloval pri različnih gledališčih in opernih hišah kot korepetitor in zborovodja. Leta 1997 je zaradi izjemnih umetniških dosežkov dobil slovensko državljanstvo. Od leta 2001 kot docent poučuje na konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu. 

Walter Lo Nigro je Obalco v preteklosti že vodil. Pod njegovim vodstvom je zbor dosegel vidne uspehe in zelo napredoval, zato smo še posebej veseli, da se nam je sklenil znova pridružiti.

 Pevke in pevci MePZ Obalca Koper skupaj z zborovodjo, si vsako leto prizadevajo pripraviti kakovosten koncertni program zborovskih skladb, ki obsega kompozicije iz različnih obdobij in slogov, ki segajo od renesanse skozi celotno zgodovino evropske glasbe do današnjih dni.   Program je po svoji vsebini zanimiv za čim širši krog poslušalcev, tako za ljubitelje ljudske in umetne zborovske glasbe, kot tudi za zahtevnejše občinstvo na pevskih revijah in tekmovanjih. 

MePZ Obalca je na tekmovanjih dobil več nagrad: 

  • tri srebrne in eno zlato na regijskih tekmovanjih v Postojni, 
  • leta 2007 je kot najboljši zbor primorske regije nastopil na zaključnem koncertu v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, 
  • leta 2008 je na Sozvočenjih primorske regije prejel priznanje za najboljši program, 
  • leta 2008 je na mednarodnem tekmovanju v Olomoucu na Češkem osvojil srebrno plaketo, 
  • leta 2016 se je z mednarodnega tekmovanja Zlatna lipa v Tuhlju vrnil z zlato plaketo. 
  • Leta 2017 pa je na mednarodnem tekmovanju Aurora Cantat v Karlovcu prejel dve zlati plaketi v kategoriji klasične in ljudske glasbe. 
  • Oktobra 2019 je na tekmovanju v Benetkah prejel srebrno plaketo.

 

Ministrstvo za kulturo RS je Kulturnemu društvu mešani pevski zbor Obalca Koper marca 2014 podelilo status društva v javnem interesu na področju kulture.

Zbor se redno udeležuje občinskih prireditev in vsako leto sodeluje na najpomembnejši zborovski regionalni prireditvi Primorska poje. S svojimi nastopi razveseljuje zvesto domače občinstvo, poslušalce v drugih krajih po Sloveniji, v bližnjem zamejstvu in drugod v tujini. 

Zbor je gostoval v Nemčiji, Srbiji, Hrvaški, Bosni in Hercegovini, Avstriji, Češki, Poljski in Italiji.

Z vsakoletno izvedbo načrtovanega programa, želijo z vsemi svojimi aktivnostmi in izvajanjem glasbene dejavnosti še naprej razvijati pevsko kulturo v lokalnem prostoru ter tako aktivno prispevati k splošnemu kulturnemu razvoju in oblikovanju kulturne identitete Mestne občine Koper.