Instrumentalne zasedbe

Mladinsko društvo Marezige

O društvu

Društvo marežganske mladine se ukvarja s kulturnimi, športnimi in izobraževalnimi vsebinami. Največji letni projekt društva je mednarodni festival big bandov MareziJazz.

Mladinsko društvo Marezige je že od same ustanovitve zelo aktivno in pod svojo streho združuje mladino iz zaledja koprske občine, saj v društvu ne ustvarjajo le domačini iz Marezig, temveč tudi iz drugih okoliških vasi ter samega Kopra. Področje delovanja društva je organizacija koncertov, glasbenih seminarjev, delavnic, druženja in aktivnosti, ki so kakorkoli povezane s kulturo – umetnostjo ali kulturno dediščino.

Glavna in najbolj odmevna aktivnost društva je organizacija mednarodnega festivala big bandov MareziJazz, ki ga društvo neprekinjeno organizira od leta 2005 in na katerem vsako leto nastopi približno 10 skupin oziroma 250 glasbenikov, obišče pa ga nekaj tisoč obiskovalcev.


V povezavi z organizacijo MareziJazza pa si društvo prizadeva tudi za izobraževalno noto svojega delovanja in se tako trudi z organizacijo jazz poletne šole Zgrabi zvok. Osnovna ideja, ki je stala za odločitvijo o izvedbi tovrstne jazz delavnice, je izvirala predvsem iz dejstva, da je v našem prostoru v taki obliki še ni bilo. Zgrabi Zvok je tako potekal vzporedno z MareziJazzom neprekinjeno med leti 2011 in 2017, po enoletnem premoru pa je bil v okrnjeni različici obujen leta 2019, v letu 2022 pa se ponovno (okrepljen) vrača na prizorišče.

http://www.marezijazz.si/sl

Poleg tega v društvu deluje še big nad Bend-it! Orchestra, ki deluje v sklopu društva že peto leto. Bend-it! je aktiven na Obali in drugod po Sloveniji, izvaja tudi že veliko lastne avtorske glasbe in skrbi za izobraževanje ter kakovostno rast sodelujočih glasbenikov.

V društvu prav tako že četrto leto ustvarja tudi trio Pantaloons, trio mladih Marežganov z vizijo in željo po ustvarjanju drugačne glasbe, ki med seboj meša modernejše žanre. V zadnjem času se posvečajo predvsem avtorski glasbi.

https://pantaloonstrio.com/