Instrumentalne zasedbe

Pihalni orkester Marezige

O društvu

Slogan »Prijatelji ustvarjamo glasbo in glasba prijatelje« povezuje godbenike Pihalnega orkestra Marezige že 115 let. Iz leta 1906 je prvi pisni vir, ki omenja Marežgansko godbo (istrski časopis, Naša sloga). Zato leto 1906 štejejo kot ustanovno leto, je pa verjetno godba delovala že prej. Pihalni orkester je del življenja in tradicije Marezig in taka dediščina se prenaša iz roda v rod.

Štejejo že več kot 65 članov, vseh generacij od 12 do 83 let, med katerimi zadnja leta prevladujejo mladi. Pomembna prelomnica orkestra je bila ustanovitev oddelka Glasbene šole Koper v Marezigah. Ta deluje od leta 2001 in je vir mladih glasbenikov, ki se vsako leto pridružujejo orkestru.

Vsak petek, in ne pretiravajo, ko rečejo že zadnjih 30 let, njihovo vadnico napolnijo zvoki glasbe. Kmalu zatem ko ta potihne pa bučni zvoki smeha, žlobudranje veselih glasov, ki naglas razpravljajo o novih idejah. In prav to povzema njihov slogan »Prijatelji ustvarjamo glasbo in glasba prijatelje«.  

Orkester z leti ne ohranja le kulturne tradicije, ampak se tudi razvija, zato novejši repertoar vsebuje vedno več zahtevnejših skladb slovenskih in tujih avtorjev. Udeležujejo se tekmovanj tako na državni kakor na mednarodni ravni in dosežka na katera so lahko prav posebej ponosni sta, tekmovanje Slovenskih godb iz leta 2002, kjer so z osvojeno zlato plaketo prešli v drugo težavnostno stopnjo in iz leta 2017, ko so prav tako osvojili zlato plaketo. Vsako leto nastopajo na raznih festivalih, koncertih, prireditvah in povorkah, v domačem kraju znotraj Mestne občine Koper ter širom po Sloveniji in tujini. 

Dolgoročni cilji društva so predvsem nadaljevati stoletno godbeno tradicijo v domačem kraju, nuditi možnost kulturnega izobraževanja in kvalitetno preživljanje prostega časa ter dvigovati kulturno raven v domačem kraju in okolišu.

Pihalni orkester Marezige je 23 let vodil Boris Babič. Glasbeno pot je začel na trobenti, nadaljeval kot dirigent, danes pa kot hornist. Decembra 2015 je taktirsko paličko predal Alešu Grosku, ki poleg tega, da je dirigent, poučuje klarinet in vodi oddelek glasbene šole Koper v Marezigah. 

KD Pihalni orkester Marezige organizira vsaj štiri tradicionalne dogodke. Koncert ob materinskem dnevu v mesecu marcu, Mednarodno srečanje pihalnih orkestrov v mesecu maju, na katerem sodelujejo po vsaj en orkester iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Madžarske in Avstrije. Ob zaključku sezone koncert na prostem ali kar po domače »Vaje pod zvezdami«, ob koncu leta pa Božično-novoletni koncert, kateri vsako leto napolni dvorano kulturnega društva Marezige. Zadnja štiri leta sodelujejo tudi v dirigentski šoli, pod vodstvom Mira Sajeta.