Instrumentalne zasedbe

Pihalni orkester Sveti Anton

O društvu

V 120. letni zgodovini neprekinjenega delovanja so igrali tako doma kot v tujini, kjer so dosegli več vidnih rezultatov na tekmovanjih in gostovanjih.

Začetki Pihalnega orkestra Sveti Anton segajo že pred leto 1901. V zanosu narodne pripadnosti je tako v Sv. Antonu delovalo bralno-pevsko društvo Svoboda, poleg tega pa tudi več manjših godbenih skupin, ki so se po zgledu večjih sosednjih naselij združile v enotno godbo na pihala. V 120. letni zgodovini neprekinjenega delovanja so igrali tako doma kot v tujini, kjer so dosegli več vidnih rezultatov na tekmovanjih in gostovanjih.

V zadnjih letih delovanja se lahko med drugim pohvalijo z novimi prostori v Hiši Kulture v Sv. Antonu. V prejšnjih prostorih pa so ustanovili godbeniško šolo, ki mlade vključuje v ta del lokalne kulture. Tako so v orkester sprejeli prvo generacijo mladih godbenikov, z navdušenjem pa spremljajo razvoj novih, ki so za sedaj še v malem orkestru.

V aprilu 2019 je dirigentsko palico v roke prevzel dirigent Matjaž Klaj. Svojega predhodnika Mirka Orlača je zamenjal le eno sezono pred popolno prekinitvijo rednega koncertiranja, ki smo mu bili priča v letu 2020. A kljub vsemu je orkester ostal delaven in živahen, kot vsa leta doslej. 

Pihalni orkester Sveti Anton tako ob svoji 120. obletnici delovanja vabi vse ljubitelje glasbe na svoje koncerte, tiste pogumnejše pa tudi, da se jim pridružijo k igranju. Vabljeni tako mladi, kot tudi mladi po srcu.