Pevski sestavi

Ženska klapa Fritule

O društvu

Ženska klapa Fritule je druščina žensk, ki jih združuje veselje do petja predvsem dalmatinskih in istrskih pesmi brez in z glasbeno podlago. Pesmi, ki nastajajo v njihovih grlih in srcih z veseljem delijo s poslušalci ob različnih priložnostih doma in po svetu.

Ženska klapa Fritule je bila prva ženska klapa v Sloveniji. Ustanovljena je bila marca 2012 v Dekanih pri Kopru. Klapa pomeni druščina, torej druščina žensk, ki jih združuje veselje do petja dalmatinskih, istrskih in slovenskih pesmi . Beseda “Fritule” pomeni ocvrto sladko testo (nekateri mu rečejo tudi fritulice), ki so ga povečini delale žene v naših istrskih vaseh.

Po dolgoletnem druženju in petju dalmatinskih pesmi s člani klape Vela Luka in Ošjak, tu bi rade izpostavile naše prijatelje Ivana, Tončija, Bricota in Jakova iz Korčule (Vela Luka), se je dvema članicama, Jasmini in Sabini, porodila ideja, da bi se tudi pri nas ustanovila ženska klapa.

Najlepše to dogajanje opišejo besede gospoda Janka Severja: “Čudoviti otoki Jadranskega morja, romantični pogledi na sončni zahod, veselje  do prijateljevanja, druženje s Korčulanskimi pevci  in velika želja po petju, je bil razlog, da je pri Jasmini in Sabini vzcvetela  ideja, da ta preprosta a globoka čustva otočanske pesmi, lahko prikličejo, bolje rečeno pripojejo, tudi doma. Harmoničnost morskega vala, ki se s svojo melodijo nežno zajeda v skalnato obalo, pesem galeba, ki utrujene ribiče prosi za košček ribe, pogled na jasenske barve vinograda in lepoto oljke, ki jo maestral nežno pozibava v toplem poletnem večeru, so melodije narave. Narave, ki je doma tudi v Istri in kar sama kliče da jo preoblečemo v pesem”.

Danes klapo sestavlja osem pevk, ki jih povezuje ljubezen do petja. Izvajajo dalmatinske narodne in popularne pesmi brez in tudi z instrumentalno spremljavo, spogledujejo pa se tudi z istrskimi in slovenskimi. Pele so že na velikih odrih kot so Tivoli, Avditorij, športne dvorane in šotori širom po Sloveniji. Pod okriljem umetniškega vodje maestra Maria Petvarja so svoj glas ponesle tudi izven slovenskih meja. Nastopale so že v sosednji Italiji, Avstriji in na Hrvaškem. Ničkolikokrat pa so razveseljevale tudi na šagrah in raznih osebnih praznovanjih.

Med njihovimi dosežki bi omenili predvsem to, da so kot debitantke sodelovale na Omiškem festivalu, leta 2015 pa na festivalu ženskih klap Omišljanska rozeta. V septembru 2013 so kot gostje klape Kumpanji gostovale na dobrodelnih koncertih na Korčuli. Oder so si delile z nekaterimi legendami klapskega petja kot so klapa Kumpanji, Tomislav Bralić in klapa Intrade, klape Kampanel, Maslina, ter mnogimi priznanimi pevci kot so Krunoslav Kičo Slabinac, Duško Lokin, Goran Karan,Tereza Kesovija, Gibonni in drugi.

Leta 2016 so končno dočakale izdajo prvega CD-ja z naslovom Mólitva.

Želja po tem, da bi v ta prostor pripeljale pravo izvirno dalmatinsko pesem, ki se izvaja acapella, je v letu 2018 spodbudila društvo k organizaciji 1. Festivala klap v Kopru, ki naj bi postal tradicionalen. Predstavile so se priznane klape z otoka Korčule, Splita, Rijeke, Buj in Slovenije. V letu 2021  organizirajo že 3. Festival klap, kjer gostijo predvsem vsem dobro znane domače klape in že tretje leto zapored priznano žensko Klapo Luka iz Rijeke.